Akaraterő és kitartás

Ebben a cikkben azt a kérdést feszegetem, hogy vajon az asztrológiai képletből egyértelműen definiálható-e kitartásunk és akaraterőnk.

Milyen jelölőket kell megnézni a születési képletben az akaraterő és a kitartás képességének vizsgálatakor?

Mindenképp érdemes a Kos jegyben kezdődő életterületet, a Mars bolygót, az I. házat és a Mars bolygó fényszögeit megnézni. Vajon miért?

Az I. ház jegye arra utal, hogyan viselkedünk önmotiváltan, hogyan kapcsolódunk be az életbe. Az önmotivált tevékenységekről rengeteg információ nyerhető az I. ház jegyének vizsgálatából. Természetesen, ha az I. házban bolygók is vannak, azoknak plusz jelentést tulajdonítunk.

A következő fontos lépés a Mars bolygó képletbeli jellegzetességeinek szemrevételezése. A Mars a cselekvőképesség, a kezdeményezőképesség, az akaratérvényesítés, a küzdőképesség megszemélyesítője a születési képletben.

  • A kardinális jegyekben a beindításon, előremozduláson, a személyes erő és a saját siker megtapasztalásán van a hangsúly.
  • A fix jegyekben a kitartás, következetes tevékenykedés, eredmények elérése, felmutatása a cél.
  • A változó jegyekben fontos a folyamatos változtatás és igazítás lehetősége, a rugalmasság, alkalmazkodási képesség kihasználása.

Amint az látható, háromféle módon végezzük tevékenységeinket. Erőfeszítéseinket hajlamunk szerint hosszabb vagy röviebb ideig vagyunk képesek ugyanoda fókuszálni. Vajon ez azt jelenti, hogy egyeseknek esélye sincs a kitartásra? Szerencsére nem. A Mars jegye utal ugyan a hajlamra erőkifejtés és aktivitás terén, de semmiképpen sem deklarál.

A Mars bolygóhoz kapcsolódó fényszögek a fizikai energiára, az akaratérvényesítés személyes szintű megélésére és az egyéni törekvésekre utalnak. Ha a Mars harmonikus fényszöggel kapcsolódik egy másik bolygóhoz, akkor az akarat, a cselekvési késztetés egyrészt könnyedén tud kifejeződni, másrészt konfliktusmentesen tud együttműködni egy másik viselkedésmintával. Ezzel ellentétben, egy diszharmonikus fényszög jelenléte arról árulkodik, hogy belső frusztrációt él meg a szülött olyankor, amikor számára fontos tevékenységbe kezd, kihívást jelent neki, hogy saját akaratának érvényt szerezzen, megküzdési stratégiája megerősítést igényel.

Benne van-e a születési képletben minden információ az akaraterőre és a kitartásra vonatkozóan? Mi hiányozhat, mit nem ismerhetünk meg, mire nem kapunk választ a szimbólumrendszer olvasásakor?

Amit nem tudunk egy születési képletből meghatározni, az a szülött személyiségének kiforrottsága és a psziché pillanatnyi státusza. Ideális esetben, egészséges mentális, érzelmi és fizikai állapotban a születési képletben megmutatkozó lehetőségek összhangban állnak a való életben észlelhető viselkedéssel, törekvésekkel. Ettől eltérő esetekben a viselkedésben zavarok keletkeznek, kényszeres cselekvések vagy akár az aktivitás teljes hiánya is megfigyelhető. Bármely típusról – kezdeményező, kitartó, változtatgató – is legyen szó, a negatív minták domináns jelenléte figyelhető meg. Ezt az eltérő karakterisztikájú viselkedést okozhatják a különböző életkorban megélt traumák, de maga az (egyébként fiziológiásan egészséges) agy általános vagy éppen aktuális állapota is. Míg a traumák oldásához minden esetben szakemberre és hosszabb terápiára van szükség, addig az agyműködés karbantartását mi magunk is kézbe tudjuk venni külső segítség nélkül.

Az akaraterő köztudottan fejleszhető, mégis rengeteg kudarcot élünk meg ezzel kapcsolatban, mert rossz stratégiát választunk. Az első lépés a személyre szabott önkontroll stratégia kidolgozása, amit aztán meg kell tanulnunk működtetni. A működtetéshez önuralomra, az önuralomhoz önismeretre van szükség.

Az önismereti vizsgálódás során először azt kell megtanulni felismerni, hogy hol és miért csúszik ki az irányítás a kezünkből. Ha ezt felismerjük, egyrészt megelőző lépéseket tudunk tenni, hogy ne kerüljünk bele ismételten az ördögi körbe, másrészt könnyebben maradunk rajta a célunkhoz vezető úton vagy térünk ahhoz vissza.

Mi köze van az agynak az akaraterőhöz?

Alapvetően a mindennapi életben kétféle motivációnk van, a rövidtávú és a hosszútávú célok elérése. Míg a rövidtávú célok elérését a jó öreg amygdala, addig a hosszútávú célok elérését a prefrontális agykéreg segíti. Vagy az egyik domináns az akaraterő működtetésében vagy a másik. Egyszerre mind a ketten nem vezényelhetnek.

Mint az már kiderült, az akaraterőnket próbára tevő hosszútávú céljaink és elhatározásaink fenntartásához a prefrontális agykéreg kiegyensúlyozott működésére van szükségünk. Az agy olyan, mint az izom, egyrészt szüksége van a megfelelő energia utánpótlásra, másrészt edzeni kell, hogy ne fáradjon el gyorsan. Ezzel el is érkeztünk annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy estére miért adjuk fel elhatározásainkat egy szempillantás alatt az egész napos folyamatos önmegtartóztatás után vagy miért nem teszünk meg valamit, amire egész nap készültünk. Estére az egész nap aktívan működő prefrontális agykéreg elfárad, és egy ponton a rövidtávú célok (azonnali kielégülés) eléréséért felelős amygdala átveszi az irányítást. Bekapcsol a túlélési program és oda az összes közép-, és hosszútávú cél az önkontrollal együtt. Kontrollvesztés után már nem vagyunk urai a helyzetnek, a tudatos lépések helyett a túlélési ösztön áldozataivá válunk.

Kontrolltartás esetén tudatosan döntjük el, hogy megteszünk-e valamit akkor is, ha nincs hozzá kedvünk vagy nemet mondunk-e arra, amihez kedvünk lenne, de nem szolgálja a javunkat hosszú távon. A hosszútávú célok eléréséhez szükségünk van az akarat valódi erejére, ami a motivációban gyökerezik.

Aki képes az önkontrollra és fenn tudja tartani a motiváltságát, az tudja elérni a kitűzött céljait.

Sokat segít a napi (összesen) 8 óra alvás, de nem feltétlenül kell egyhuzamban ennyit aludni. A napi szükséglet több részletben is kielégíthető. Az ebéd utáni pihenés kiváló kiegészítése az éjszakai alvásnak. Hatékony módszer a feladat átcsoportosítás, a vágy kielégítés késleltetése, a leszámítolás módszerének alkalmazása, napi 25 perc memóriajáték, napi 10 perc légzés meditáció, napi rendszerességgel végzett testedzés. Tegyél egy próbát! Végezz minél több ilyen tevékenységet 8 héten át folyamatosan, hogy megtapasztalhasd a fejlődést! Próbáld ki! Kellemesen fogsz csalódni! Egyre többet tudsz majd kihozni magadból, egyre hosszabb távon tudsz a célodhoz vezető úton maradni, mígnem egyszercsak végre célba érsz!

A cikk megírásával igyekeztem rámutatni arra, hogy az asztrológiai képlet szimbólumrendszere ténylegesen tartalmazza a személyiség potenciáljait az akaratérvényesítés és kitartás terén, de pusztán a képlet alapján nem határozható meg sem általában sem időszakosan annak konkrét manifesztálódása. A hajlamok alapvető késztetések, de nem definiálnak minket. A kevésbé kitartó típusok is képessé válhatnak hosszútávú célok elérésére, csak több erőfeszítést kell tenniük, agyukat többet kell edzeni. Sohasem késő belekezdeni a prefrontális agykéreg edzésébe az agy neuroplaszticitásának köszönhetően.

Ha szeretnél többet megtudni a születési képletedben jelölődő potenciáljaidról akaraterő és kitartás vonatkozásában, és érdekelnek a hatékony akaraterő fejlesztési módszerek, gyere el egy Akaraterő workshopra!

(A cikk írásához felhasznált szakirodalom: Kelly McGonigal Akaraterő ösztön c. könyve)

További írások

Kapcsolattípusok

A kapcsolatokba rengeteg érzelmi energiát fektetünk mindig. Vajon mit kell tudnia a másiknak, hogyan kell élnie, viselkednie, hogy megakadjon rajta a szemed és kapcsolódni akarj vele?

Akaraterő és kitartás

Ebben a cikkben azt a kérdést feszegetem, hogy vajon az asztrológiai képletből egyértelműen definiálható-e kitartásunk és akaraterőnk. Milyen jelölőket kell megnézni a születési képletben az akaraterő és a kitartás...

Iratkozz fel az AsztroKuckó Hírlevelére, és értesülj az elsők között az aktuális eseményekről, új tananyagok és írások megjelenéséről!
Feliratkozásodat a Szerencsésnek születni kell? című ajándék publikációval köszönöm meg, mely a feliratkozást visszaigazoló e-mail mellékleteként érkezik Hozzád.