Retrográd időszakok

A retrográd időszakok a szükséges megtorpanások az életünkben, a reflexió ideje.

Ebben az időszakban fixáljuk, rögzítjük a folyamatokat, képződnek a végtermékek. Ekkor integrálódnak a tudatunkba az élmények. Ez a tudatosodás történhet saját belső késztetés vagy külső kényszerítő körülmények hatására.

A direkt időszakokra a kérdés nélküliség, a retrográd időszakokra a megkédőjelezés jellemző.

A konkrét retrográd irányú mozgás a retrográd időszaknak csak a töredéke, és hatása jóval hosszabb (hamarabb kezdődik és tovább tart), mint ami a közhiedelemben elterjedt. Van egy zóna, amit kétszer direkt irányban jár be a bolygó és egyszer retrográd irányban. A három szakasz teszi ki a teljes retrográd időszakot. A zónák alzónákra oszlanak, a bolygók esszenciális energiája a haladási irányból és az alzóna jellegéből tevődik össze. A Nap és a Hold csak előrefelé haladnak, minden más égi objektum – a Földről nézve – válthat irányt.

BolygóZónahossz (nap)Retrográd mozgás (nap)
Merkúr54-6219-23
Vénusz10942
Mars10164
Jupiter291120
Szaturnusz367140
Uránusz367151
Neptunusz382158
Plútó694161
Chiron386156

Retrográd zóna két stacionáris pont között van. A stacioner vagy álló helyzet mindig koncetráltan tartalmazza a bolygóenergiát. Egyszer a lendületből való lefékezés (ilyenkor vált direktből retrográdba), máskor a gyorsulás állapotában (ilyenkor indul el ismét direkt irányba) van a bolygó. Ezeken a napokon fontosabb események történnek azok életében, akiknek egy képletpontja erőteljesen aktiválódik a stacioner bolygó révén. 

A retrográd időszak három lépésben háromféle üzenetet hordoz:

  • Először ébresztőt fúj, felkavarja az állóvizet, elkezdi felszínre hozni azt, amivel dolgozni kell.
  • Másodjára a konkrét igények tudatosodását, az elhatározás szükségességét és az aktívvá válás kezdetét jelöli.
  • Harmadjára azt a pillanatot és helyzetet mutatja, amikor a gátlásokat és félelmeket legyőzve tesszük meg az első lépést az „új életünkben az adott bolygó archetípus tekintetében”.

Nem minden esetben érezzük ugyanolyan mértékben a retrográd időszakok hatását. Amikor a saját születési képletünk egy ponját aktiválja a retrográd bolygó, akkor sokkal erőteljesebben érezzük az újrdefiniálás szükségletét az életünk egy szegmensében. Amikor “békén hagy” minket a tranzitáló (az égbolton haladó mozgást végző) bolygó, sokszor észre sem vesszük, hogy retrográd időszak van.

Nézzünk egy példát. A retrográd időszakát élő Merkúr bolygó a szülött VII-es házában jár épp a Nyilas jegyében. Milyen feladatokat rejt ez a helyzet magában, ha semmilyen bolygót nem aktivál a retrográd Merkúr?

Általánosságban igaz, hogy a párkapcsolat területén, egyéb / üzleti partnerekkel vagy egy nyílt ellenséggel rendbe kell tenni a kommunikációt, szükség van a jövőorientált és igazságos hozzáállás mellett folytatott  nyílt és őszinte párbeszédre. Erre kap időt a szülött úgy, hogy senkivel sem kell konfrontálódnia.

Ha ehhez társul egy bolygó aktiválás, például a Szatunuszra áll rá a retrográd bolygó (együttállás), akkor jöhet egy komoly felelősségre vonás az előbbieket megfejelve.

A retrográd időszakokban a visszatekintésen, a tökéletesítésen, a fejlődésen van a hangsúly. Úgy kell lezárni minden időszakot, hogy ami nem ment jól, azt kiigazítjuk, azon a területen megfejlődjük önmagunkat. Abban különböznek a belső bolygók retrográd időszakai a külső bolygók retrográd időszakaitól, hogy az utóbbiakban átlapolódások vannak, azaz, szinte egyáltalán nincsenek tisztán direkt szakaszok. Emiatt érezzük a belső bolygók retrográd időszakait erőteljesebben.

További írások

Kapcsolattípusok

A kapcsolatokba rengeteg érzelmi energiát fektetünk mindig. Vajon mit kell tudnia a másiknak, hogyan kell élnie, viselkednie, hogy megakadjon rajta a szemed és kapcsolódni akarj vele?

Akaraterő és kitartás

Ebben a cikkben azt a kérdést feszegetem, hogy vajon az asztrológiai képletből egyértelműen definiálható-e kitartásunk és akaraterőnk. Milyen jelölőket kell megnézni a születési képletben az akaraterő és a kitartás...

Iratkozz fel az AsztroKuckó Hírlevelére, és értesülj az elsők között az aktuális eseményekről, új tananyagok és írások megjelenéséről!
Feliratkozásodat a Szerencsésnek születni kell? című ajándék publikációval köszönöm meg, mely a feliratkozást visszaigazoló e-mail mellékleteként érkezik Hozzád.