Bolygók retrográd mozgása

Mint tudjuk, látszat és valóság a retrográd bolygók esetében egy kicsit más. Odakinn az űrben nincs olyan, hogy egy bolygó egyszercsak fogja magát és visszafordul, mégis rendszeresen arról cikkeznek az asztrológusok, hogy “Ma megáll a Merkúr és hátráló mozgásba kezd…” Milyen alapon állítjuk akkor, hogy egy bolygó időnként irányt vált, és ez ráadásul még hatással is van az életünkre? Bolygókat hátráló mozgást végezni a Földről szemlélődve láthatunk. Keringési pályájuk két szélső pontja között úgy tűnik, mintha visszafordultak volna. Valójában ez “csak” egy vizuális jelenség, amely a bolygók eltérő keringési sebességének köszönhetően jön létre. A Föld és a Nap között keringő bolygókat akkor látjuk retrográdnak, amikor a Földhöz a lehető legközelebb vannak. Energiájukat ilyenkor fokozottan érezzük, szinte belénk égnek. Ilyen bolygó a Merkúr és a Vénusz.

Azok a bolygók, amelyek a Naptól indulva a Föld keringési pályáján kívül esnek, akkor látszódnak retrográdnak, amikor a Földtől a lehető legtávolabb járnak. A szembenállásnak köszönhetően tökéletesen rájuk látunk, energiáik és lényegük ilyenkor tudatosodik bennünk leginkább. Ilyenek a Mars és a Marson túli bolygók.

Számos video készült a retrográd mozgás szemléltetésére, a YouTube csatornán érdemes rákeresni ezekre! A lényeges pillanatokat kiemeltem az egyik bemutatóból. Kék színnel vannak jelölve a retrográd szakaszok. A Merkúr egy év alatt, ahogy a képek is látható, több hónap eltéréssel, összesen három alkalommal látszik úgy a Földről vizsgálódva, hogy visszafelé halad.

A születési képlet retrográd bolygói a személyiség azon plusz feladatait jelölik, amelyekben a szülöttnek önmaga korlátait kell meghaladni egy hosszas fejlődési folyamat során. Minden esetben a késztetések és energiák reorinetációja, azaz új célok és új irányok találása a feladat. Rengeteg gyakorlás, sorozatos kudarcok tarkítják az érési folyamatot, de szép lassan megtörténik a személyiség újraépítése, a társadalmi szerep jellegének felismerése, és az új, egyéni nézőpont kialakításának képessége.

A retrográd bolygó jelölte törekvések nehezebben manifesztálódnak a külvilágban, mert nem egyeznek az általános trendekkel. Az egyedi kifejeződéshez a szülöttnek szubjektív vizsgálódásra, önelemzésre, önmagával való konfrontálódásra van szükség. Első lépésként mindig össze kell hasonlítania saját magát a „normális viselkedésű” emberekkel, hogy megláthassa a különbségeket. Ezután kezdődhet a külső minta és a belső késztetés összehangolása, majd a teljesen egyedi, de a trendekkel nem ellentétes irányú vagy célú késztetések kifejezése.

Az egész életen át tartó reorientáció más-más célokat szolgálhat:

  • egyedi döntési stratégiák kialakítása, a preferált kommunikációs csatornák működtetésének elsajátítása, változtatás a gondolatok közlésének módján,
  • önértékelési vagy értékrendi válság meghaladása, vonzódás és bevonzás tudatosítása, a produktivitás megtapasztalása, eredmények elérése, tartós állapotok megteremtése,
  • intenzív belső küzdelmek az akaraterő megerősödéséhez, az önérvényesítés és konfrontálódás megtapasztalása, a mozgásba lendülés blokkjainak leküzdése, a bátorság összegyűjtése a kezdeményezéshez,
  • hitrendszer átértékelése és belső bölcsesség keresése,
  • saját társadalmi szerep és hely definiálása,
  • szabadság, függetlenség és önállósági késztetések kifejezése,
  • bizalom és feltételnélküliség megtapasztalása, misszió követése, a tévelygés buktatói,
  • regeneratív energia fókuszálása, a belső erő maifesztálása közös erőfeszítésekbe,
  • személyes integritás megőrzése elköteleződésen alapuló kapcsolatokban,
  • önfejlesztés a megkülönböztetettség és elutasítottság állapotainak feldolgozásával…

A felsorolás nem teljes körű, a leglényegesebb és leggyakoribb témákra terjedt csak ki. Bármi legyen a törekvés célja, mindig egy hosszú ideig tartó belső küzdelmen megy keresztül a szülött. Próbálja a trendeket a saját késztetéseivel összehangolni, majd integrálni az egyedi kifejezésmódját a társadalmi közegbe. A születési képlet retrográd bolygói szimbolizálják azt a törekvést, hogy valaki indivídumként próbál beilleszkedni a tömegbe, a társadalomba. 

További írások

Kapcsolattípusok

A kapcsolatokba rengeteg érzelmi energiát fektetünk mindig. Vajon mit kell tudnia a másiknak, hogyan kell élnie, viselkednie, hogy megakadjon rajta a szemed és kapcsolódni akarj vele?

Akaraterő és kitartás

Ebben a cikkben azt a kérdést feszegetem, hogy vajon az asztrológiai képletből egyértelműen definiálható-e kitartásunk és akaraterőnk. Milyen jelölőket kell megnézni a születési képletben az akaraterő és a kitartás...

Iratkozz fel az AsztroKuckó Hírlevelére, és értesülj az elsők között az aktuális eseményekről, új tananyagok és írások megjelenéséről!
Feliratkozásodat a Szerencsésnek születni kell? című ajándék publikációval köszönöm meg, mely a feliratkozást visszaigazoló e-mail mellékleteként érkezik Hozzád.