Családi karma a születési képletben

A görög mitológia igen gazdag családi történetekben, amelyek gyakran tele vannak drámával, konfliktusokkal, az istenek és halandók közötti bonyolult kapcsolatokkal. Ezek a történetek többre szolgálnak, mint puszta szórakoztatásra; különböző üzeneteket és tanulságokat közvetítenek az emberi természetről, az erkölcsről és a tettek következményeiről. A családtörténetek időtálló tanulságokat kínálnak az emberi természetről, az erkölcsről és a családi kapcsolatok összetettségéről. Pholus története is a generációkat összekötő családi hagyományokról, átörökített tudásról és feladatokról szól.

Pholus kentaurként született, nevét Arcadia egy hegyéről kapta. Apja Silenus, erdőisten és orákulum, Dyonüszosz tanára, talán mostohaapja is volt (Dyonüszosz származása ismeretlen). Pholus örökölte a családja prófétai képességét, értett a bor készítéshez (apja is, vélhetően már előző generációk is) és annak tárolásához, megőrzéséhez. Dyonüszosz (másik nevén Bacchus), a bor Istene számára természetes volt, hogy Pholusra hagyjon egy kivételes alkalom megünneplésére szánt korsó bort. A bor az összes kentaur tulajdona volt, ezért különösen nagy figyelmet kellett fordítani annak biztonságos tárolására.

Sok évvel azután, hogy a bort Dyonüszosz Pholusra bízta, Héraklész, meglátogatta barátját, a bor őrzőjét. Pholus ekkor nyitotta ki a mindezidáig lezárva tartott és föld alá rejtett korsót. A bornak már erős és finom bukéja volt. A korsóból kiszökő mámorító illat a barlangba vonzotta a környéken lévő kentaurokat, akik megrészegülve a bor illatától követelni kezdték a részüket. A vad és féktelen természetükről ismert kentaurok egy szempillantás alatt váltak erőszakossá. A váratlan hirtelenséggel kialakult káoszban Héraklész íjával és nyilaival elűzte ugyan a kentaurokat, de az erőszakos összecsapásban sok kentaur vesztette életét.

Pholus története a görög mitológia jelentős epizódjává vált. A születési képletekben a jelölődési helyre és jegyre vonatkoztatva a következő szimbolikákat kapcsoljuk Pholushoz:

  • a mértéktelen élvezetek pusztító következményei,
  • az alkoholos befolyásoltság megnyilvánulási módja
  • családtörténet jellege, ami feltárja a felfordulást okozó látszólag jelentéktelen esemény kialakulásának lehetőségét,
  • kapcsolat jellege az 1. és a 4. generáció között

A mitológiákból ismert aszteroidák és kentaurok mellett más jelölők is mutathatnak családi karmát.

A családi sors és végzet, a család hagyatékainak vizsgálatához több képletet is meg kell nézni, össze kell hasonlítani. A szülöttre ható energiák a saját képletéből is jól látszanak, de az már nem, hogy melyik vonalat viszi, az apáét vagy az anyáét inkább, illetve mik a közös szálak az ősök és az utód között. Vannak ismétlődések családon belül, amit a születési képletek felt tudnak tárni. A pontos születési idő feljegyzésével ma már a 4 generációs történeteket lehet felkutatni. Vajon miben fog hasonlítani a dédi és a kis jövevény? Mit ugrott át a két közbeékelődött generáció, mit (milyen csontvázat, meg nem oldott feladatot, be nem teljesített vágyat) kell elővennie a dédunokának a dédi tarisznyájából?

Például mindenkinek sok személyes bolygója van ugyanabban a jegyben, de nem ugyanazokon a fokon. Ilyenkor az egész család dolgozik az adott jeggyel úgy általában.

Ilyenkor a Sabian Szimbólumokat, állócsillagokat, aszteroidákat, kentaurokat érdemes nézni a szülöttek képletében. Fontos közös témák kerülhetnek felszínre.

Ilyenkor van az, hogy a generációkon belül plusz feladatot kap két családtag. Például opponális jegyek azonos fokán áll vagy pontos kvadrátban áll a nagymama és az unoka Napja. Ezek az állások személyes megoldandó feladatokat jelölnek.

Azonos minőségű, de eltérő jegyek kvadrát energiában vannak egymással (kivéve az oppozíciós jegyet). Az ilyen kapcsolódások mindig konfliktus gerjesztő hatásúak.

Ilyenkor ugyanarra a helyzetre a családtagok egyidőben, de teljesen eltérő, össze nem egyeztethető módon reagálnak. Esélyük nincs a harmonikus együttműködésre. Az ő feladatuk megtanulni a tőlük telhető legkonstruktívabb módon hozzáállni a másik megnyilvánulásaihoz.

Számos lehetősége van annak, hogy két bolygó hogyan kapcsolódik egymáshoz a különböző képletekben. Az ilyen kapcsolódásokból olvasható ki, hogy egy viselkedésmintát illetően:

  • ki tanul kitől,
  • segíti-e az egyik a másikat vagy éppen megnehezíti annak dolgát,
  • külön-külön van-e dolguk a bolygókapcsolat jelölte viselkedésmintával vagy nincs,
  • van-e közös karmájuk…

A családi karmáról további fontos információkkal az IV., 8., 12. házak jegyei és uralkodóik, illetve az ezen házakban található képletpontok szolgálnak.

További írások

Kapcsolattípusok

A kapcsolatokba rengeteg érzelmi energiát fektetünk mindig. Vajon mit kell tudnia a másiknak, hogyan kell élnie, viselkednie, hogy megakadjon rajta a szemed és kapcsolódni akarj vele?

Akaraterő és kitartás

Ebben a cikkben azt a kérdést feszegetem, hogy vajon az asztrológiai képletből egyértelműen definiálható-e kitartásunk és akaraterőnk. Milyen jelölőket kell megnézni a születési képletben az akaraterő és a kitartás...

Iratkozz fel az AsztroKuckó Hírlevelére, és értesülj az elsők között az aktuális eseményekről, új tananyagok és írások megjelenéséről!
Feliratkozásodat a Szerencsésnek születni kell? című ajándék publikációval köszönöm meg, mely a feliratkozást visszaigazoló e-mail mellékleteként érkezik Hozzád.